Kleine Klus & Tuin - Met zorg en aandacht
 

Regenwater in de tuin

regenwater in de tuin 1.jpg

Regenwater in de tuin

Een aantal mooie tips om je tuin en omgeveving "waterproof"
te maken. Bron: woonwijzermedia.nl.

 

 

Gouda doet mee aan Operatie Steenbreek!

Gouda doet mee aan Operatie Steenbreek! Gouda wil alle tuinen groen. Ook vindt u hier vele voorbeelden voor een simpele en mooie vergroening van onze leefomgeving  

 

Maak je tuin natuurvriendelijker

prairietuin.jpg

Maak je tuin natuurvriendelijker!

Mensen kiezen nogal eens voor een versteende tuin vanuit de gedachte dat die onderhoudsvrij is. Maar ook een tegeltuin moet vrijgehouden worden van onkruid, meestal ergernis nr. 1. Een tuin die deels is bestraat - met terrassen en paden - en verder is beplant met onderhoudsvriendelijke planten, is niet duurder of bewerkelijker. Het gaat erom de juiste planten te kiezen. In de brochure Weinig werk en toch een groene tuin – een uitgave van de Haagse groene verenigingen AVN, Egelopvang, IVN, Haagse Vogelbescherming, KMTP en KNNV – vind je tal van nuttige tips.

Naar een natuurvriendelijke tuin
Het is zaak om van tevoren goed na te denken hoe je de tuin zo natuurlijk mogelijk kunt maken. Kijk eerst naar de grondsoort en de planten die zich daarop thuis voelen. Deze zullen het veel beter doen dan soorten die er niet thuishoren. Zie hier voor een overzicht van planten die het aan de kust goed doen.

Let ook op schaduw en zon: muurtjes, hellingen e.d. zijn aan de zonzijde veel warmer dan aan de schaduwzijde. Daar groeien dus andere planten. Door een kunstmatige verhoging te maken - bijvoorbeeld van gebroken tegels - krijg je meer variatie in de beplanting. In de kieren tussen deze tegels vinden ook allerlei insecten een plekje.

In plaats van een schutting kun je kiezen voor een losse of geknipte haag. Vogels kunnen erin nestelen of de haag als schuilplaats gebruiken. Ook leveren deze heesters voedsel in de vorm van bessen. Voor een losse haag zijn geschikt: liguster, eenstijlige meidoom, hulst, Gelderse roos, venijnboom en botanische rozen. Voor een geknipte haag zijn geschikt: Spaanse aak, eenstijlige meidoorn, venijnboom, hulst, beuk, haagbeuk en berberissoorten.

Allemaal beestjes...
Een natuurlijke tuin trekt behalve vogels ook veel bijen, hommels en vlinders, slakken en wormen. Daarnaast amfibieën, zoals diverse soorten kikkers, padden en salamanders, en zoogdieren, zoals muis, egel en mol.

Na verloop van tijd ontstaat er een mini-biotoop, die zichzelf min of meer in stand houdt. Slakken ruimen de oude bladeren op, op hun beurt worden de slakken gegeten door egels, lijsters en kikkers. Insectenetende vogels eten luizen en rupsen, die zij in het voorjaar aan hun jongen voeren. Een nestkastje is zó opgehangen.

Regenwormen zijn belangrijk voor de structuur van de tuingrond. Oude bladeren worden tot kleine deeltjes verwerkt en zo weer in de grond opgenomen. Bovendien zorgen de wormen voor beluchting van de grond. Enzovoorts.

Gebruik géén gif!
Bestrijd zogeheten 'plaagdieren' níet met gif! Spuit je de luizen van je rozen, dan heeft dat gevolgen voor de lieveheersbeestjes. Zet je gif in tegen slakken, dan kan dat egels en vogels die slakken eten fataal worden. In een goed aangelegde natuurlijke tuin houden de nuttige dieren de plaagdieren onder controle, zodat je geen gif nodig hebt.

Tuinieren zonder gif is echt niet moeilijk. Onze brochure Tuinier wijzer vertelt je precies wat je wel en niet kunt doen!

Hemelwater in de tuin
De belangrijkste drijfveer van Operatie Steenbreek is het ontzien van de riolen. Doordat in Nederland steeds vaker plensbuien voorkomen, worden de riolen zwaar belast. Het vervangen van de riolen is geen optie, omdat de waterzuiveringsheffing daarmee nóg hoger zou worden. Zorg dus dat het regenwater dat in je tuin valt in de grond kan zakken. Het regenwater dat op je huis valt, kan je opvangen in een regenton. Daar kun je nuttige dingen mee doen! Download de brochure Hemelwater in de tuin om inspiratie op te doen.

De Huisje Boompje Beter app
Wil je jouw huis en/of tuin klimaatbestendig en duurzaam inrichten? Laat je inspireren en stimuleren door de gratis Huisje Boompje Beter app! Zie voor meer informatie www.huisjeboompjebeter.nl

Meer groen zelf doen
Wil je in jouw eigen woonomgeving meer groen realiseren? Meergroenzelfdoen.nl staat vol tips om met bloemen, planten en struiken de leefomgeving groener en gezelliger te maken.