Kleine Klus & Tuin - Met zorg en aandacht
 

bloesemboom.jpg

Wat is er te doen in de tuin? Iedere maand een aantal tips voor iedere tuin! Makkelijk voor het onderhoud op het gebied van tuin, gazon, vijver en snoeien.

De tuin in april:

De tijd van nieuw leven en kleur in de tuin is eindelijk weer aangebroken. De planten zijn in volle bloei en de tuin ruikt weer fris naar de lente. De natuur maakt weer gebruik van de langere dagen. De vogels maken nestjes en veel dieren worden weer wakker na een lange winterslaap. Kortom, het seizoen is weer begonnen en er is genoeg werk te doen.

Het gazon in april:

Controleer het gras op kale of zieke plekken. Steek voor een snel resultaat de rotte of lelijke plek in een vierkant uit en leg in het ontstane gat een op maat gesneden plag gras. Ook kun je gelijk de plekken met grof gras verwijderen en opnieuw inzaaien.
Het gazon kan ook weer gemaaid worden. Niet alle grassoorten groeien echter even snel. Dit heeft als gevolg dat het gazon er na de winter er hobbelig uit kan zien. Daarnaast is er verschil in de kleuren groen te zien. Maai vanaf nu ieder geval elke maand het gras en bemest het gazon ook op zijn tijd. Dit doe je in de periode van maart t/m september minimaal drie keer.
Klinkers langs de rand van het gazon? Loop met een snoeischaar of kantknipper langs en knip al het gras dat over de klinkers groeit af. Zo ziet het gazon er weer strak uit. Als er gemaaid wordt kan de maaimachine gemakkelijk over de klinkerrand gereden worden. Graskanten afsteken is dan niet nodig.

Beplanting in april:

Laat planten, terrasfruitbomen en andere niet winterharde bomen die de afgelopen periode binnen hebben gestaan langzaam aan de kou wennen. Je kunt dit doen door ze regelmatig buiten te zetten en ze daarna 's nachts weer binnen te halen. Deze boompjes verdragen liever geen vrieskou.
Heb je geen heesters of rozen geplant in het najaar en wil je deze graag in de tuin? Dan is het nu mogelijk om ze toch nog te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien.
April is een mooie maand om de beplating goed te bemesten, planten nemen de voedingsstoffen nu optimaal op.
In bakken met glasplaatje of kamerkasjes kun je eenjarige, tweejarige of vaste planten voorzaaien. Als je dit al in maart hebt gedaan, dan is het nu tijd om de jonge plantjes voorzichtig te verpotten.

Vijveronderhoud in april:

Schoon de vijver deze maand weer helemaal op. Haal oude resten en dode bladeren van waterplanten uit de vijver. Dit kan eventueel met een speciaal schaartje zodat je het vuil op afstand kunt verwijderen.
Zorg verder voor voldoende zuurstof in de vijver. Dit kan door eventueel wat nieuwe planten in de vijver te plaatsen.
Versier je vijver eens op een andere manier. Met mini waterlelies fleur je de vijver in een handomdraai helemaal op. Je kunt ook denken aan het langs de waterkant planten van de gele dotterbloem.

Snoeien in april:

Vanaf april komt het maandelijks onderhoud echt weer om de hoek kijken. Snoei nu hagen zoals liguster, leylandii en taxus.
Coniferen kunnen het best regelmatig licht gesnoeid worden zodat ze niet te breed worden.
Knip de uitgebloeide bloemen van de rozen er regelmatig uit zodat ze langer zullen bloeien.

Bron: Tuinkalender Tuinen.nlDe tuin in maart:

Je kent het wel dat gevoel… de zon schijnt, de bloemen bloeien en de zin om de tuin in te gaan neemt toe! Lentekriebels noemen we dat. Dat betekent maar één ding: het nieuwe seizoen komt eraan! In maart wordt het warmer en komt de tuin na een donkere winter weer helemaal tot leven. Tijd om de tuin weer helemaal gereed te maken voor nieuwe bloei.

Het gazon in maart:

Om binnenkort heerlijk te genieten van een gezonde en frisgroene grasmat is het in maart tijd om de handen uit de mouwen te steken.

De volgende taken staan op de agenda:

 - Haal met een hark de viltlaag van je gazon af. Door deze laag die zich het afgelopen seizoen heeft gevormd te verwijderen geef je het gras weer de ruimte om verder te groeien.
 - Het is ook weer tijd om te verticuteren. Voor een mooi gazon kun je het gras beluchten door er met een grasprikker in te prikken. Strooi daarna een mengsel van compost en zand over het gazon.
 - Vanaf deze maand kun je starten met het maandelijks bemesten van het gazon.
 - Ook zaaien kan vanaf nu tot in de herfst. Het zaaien in de zomer wordt afgeraden vanwege het warme weer.
 - Voorbereidingen voor het nieuwe gazon kunnen afgerond worden. De omgespitte grond is nu gezakt en kan geëgaliseerd en fijnkruimelig geharkt worden.

Beplanting in maart:

 - Dit is meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een heel stuk kleiner.
 - Bescherm de plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen. Vogels als duiven, kauwen en fazanten lusten wel een groente- of plantblaadje, ook kiemende zaden zijn bij deze vogels erg welkom.
 - Uitgebloeide narcissen kunnen het best zo snel mogelijk verwijderd worden, dit kan met de snoeischaar of met de hand. Als de uitgebloeide bloemen blijven staan vormen ze zaaddozen die veel energie van de andere planten vragen.
 - Je exotische kuipplanten hebben de hele winter binnen in de kas of in de kamer gestaan. Als het mooi weer is kunnen de ramen overdag open zodat de planten al voorbereid en enigszins afgehard worden.

Vijveronderhoud in maart:

 - De vissen mogen al een beetje voedsel toegediend krijgen als het water een temperatuur van 10°C heeft bereikt. Kijk alleen uit dat ze niet te veel krijgen, want als ze nog veel voedsel laten liggen zal dat de algengroei bevorderen.
 - Naarmate de watertemperatuur stijgt, worden de vissen meer actief. Er kan nu ook, hoewel nog steeds spaarzaam, worden gevoerd. Na de koude wintermaanden is de conditie sterk achteruit gegaan. Controleer de vissen daarom zorgvuldig op eventuele ziekteverschijnselen.
 - Zorg vooral in deze periode voor voldoende zuurstof. Tijdige maatregelen kunnen vissterfte later in maart en april voorkomen.
 - Nu de waterplanten (en algen), weer beginnen uit te lopen, is het zaak de afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil wat in de vijver gewaaid is, dit kan de bodem namelijk sterk verzuren.

Snoeien in maart:

 - Het is tijd om de klimrozen wat terug te snoeien. Je kunt de zijtakken flink terugsnoeien, ongeveer tot boven het vijfde oog. Snoei de hoofdtakken niet. Dat mag alleen bij het verjongen van oude klimrozen. Deze kun je namelijk verjongen door helemaal onderaan een oude hoofdtak weg te knippen.
 - Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden.
 - Dorre delen van de vaste beplanting kunnen afgeknipt worden met de heggenschaar. Als deze deeltjes in kleine stukjes geknipt worden kunnen ze blijven liggen, zodat deze als organisch materiaal verteren op de grond.
 - Klimop kan teruggesnoeid worden. Deze heeft namelijk takken gevormd die los hangen. Verwijder ook de stengels die zich op het houtwerk van ramen of dakgoten hebben gehecht.
 - Overwinterde kuipplanten zullen vanaf nu terug beginnen te groeien. Zorg ervoor dat deze planten vrij diep ingesnoeid worden. Dit zal mooie en vertakte planten opleveren.

Bron: Tuinkalender Tuinen.nl